چرا باید به فرزندانمان توانایی درک و تحمل تفاوت ها را آموزش دهیم؟

ساخت وبلاگ

هر کس حق دارد، عقیده و نظر خویش را داشته باشد. نه تنها هیچ کس نباید ارزش ها و عقاید خود را به دیگران تحمیل کند، بلکه همه باید به ارزش ها و عقاید یکدیگر احترام بگذارند. در این مقاله به توضیح مفهوم تحمل تفاوت ها پرداخته و راهکارهایی عملی برای آموزش درک و تحمل تفاوت ها به کودکان ارائه کرده ایم.

امروز، بیش از هر زمان دیگری، کودکان با مردمی از اقوام، مذاهب و فرهنگ های گوناگون در تعامل هستند.  برخی از والدین، این حقیقت را که در چنین جامعه متنوعی زندگی می کنند، مورد استقبال قرار می دهند. برخی دیگر نیز در این رابطه مردد هستند، به خصوص اگر خود  در معرض چنین ارتباطاتی نبوده باشند.  بسیاری از کودکان جلوتر از والدینشان در معرض چنین تفاوت های فرهنگی ای قرار می گیرند. دایره دوستان، همکلاسی ها و تیم های ورزشی کودکان بسیار متنوع تر از نسل قبل شده است.

والدین باید فرزندان خود را برای زندگی، یادگیری و کار در جوامع متنوع آماده کنند. درک و تحمل تفاوت ها به این دلیل مهم است که هر کس یاد بگیرد به تفاوت ها با دید باز بنگرد، فرصت های بیشتری در زمینه آموزش، کسب و کار و سایر جنبه های زندگی خواهد داشت. به عبارت دیگر مؤفقیت فرزندتان به این امر بستگی دارد. مؤفقیت در دنیای امروز و حتی در دنیای فردا به توانایی درک کردن و کار کردن با دیگران بستگی دارد.

درک و تحمل تفاوت ها به چه معناست؟

درک و تحمل تفاوت ها به معنی پذیرش و احترام به تفاوت های موجود در میان مردم است. تحمل تفاوت ها در اصل به تفاوت های قومی و مذهبی برمی گردد. تحمل تفاوت ها به معنی احترام و یادگیری از دیگران، ارزش نهادن به تفاوت ها، اتصال شکاف های فرهنگی، حذف تصورات قالبی، کشف زمینه های مشترک و ایجاد تعهدات جدید است. تحمل تفاوت ها، از بسیاری جهات، نقطه مقابل تعصب است.

اما تحمل تفاوت ها به معنی قبول همه رفتارها نیست. رفتارهای غیرقابل قبول و آسیب زننده برای دیگران مانند زورگویی و یا رفتارهایی که قوانین اجتماعی را نقض می کنند مانند دروغ گویی یا دزدی، نباید تحمل شوند. تحمل تفاوت ها به معنی پذیرش مردم آن طوری که هستند، می باشد، نه پذیرش رفتارهای بد. تحمل تفاوت ها به معنی رفتار کردن با دیگران به همان شیوه ای که آنان دوست دارند با ایشان رفتار شود، است.

چگونه درک و تحمل کردن تفاوت ها را به کودکان آموزش دهیم؟

مانند آموزش همه نگرش های دیگر، تحمل تفاوت ها نیز باید به صورت نامحسوس آموزش داده شود. کودکان قبل از این که زبان باز کنند، رفتار والدینشان را می بینند و آن ها را تقلید می کنند. بسیاری از والدین در محل زندگی و یا محل کار خود با افراد متنوعی سروکار دارند. نگرش والدین درباره احترام به دیگران بخش مهمی از این آموزش است که معمولا ًکمتر به آن توجه می شود. والدین با نحوه زندگی کردن خود این نگرش ها را به فرزندان خود آموزش می دهند. والدینی که در زندگی روزمره خود تفاوت ها را درک می کنند به فرزندان خود پیام مهمی را منتقل می کنند. کودکان این والدین یاد می گیرند که پذیرای تفاوت ها باشند.

البته احترام به تفاوت های دیگران به معنی کنار گذاشتن عقاید خویش نیست. خانواده شما ممکن است فرهنگ و سنت های مذهبی خود را که به آن ها افتخار می کند، داشته باشد. خانواده ها می توانند به تفاوت های دیگران احترام بگذارند درحالی که به فرهنگ و عقاید خود پایبند باشند و به آن ها افتخار کنند.

والدین چگونه می توانند تحمل کردن تفاوت ها را آموزش دهند؟

والدین می توانند با صحبت کردن درباره احترام گذاشتن به تفاوت ها و تحمل کردن تفاوت ها به کودکان کمک کنند تا ارزش های مورد نظر خود را به آنان آموزش دهند. والدین می توانند فرصت هایی برای بازی و یا کار در اختیار فرزندانشان قرار دهند تا با افراد متنوعی ارتباط برقرار کنند. این کار سبب می شود که کودکان شباهت ها و تفاوت ها را تجربه کنند.

والدین با انجام کارهای زیر می توانند به کودکانشان درک و پذیرش تفاوت ها را آموزش دهند:

  • ارزش هایتان را بیان کنید:

نسبت به تصورات قالبی حساس باشید. فرزندتان از شما یاد می گیرد و برای اصلاح آن ها تلاش می کند. نگرشتان درباره احترام به دیگران را اظهار کنید.

  • به یاد داشته باشید که کودکان همیشه می شنوند:

نسبت به شیوه سخن گفتن درباره مردمی که با شما تفاوت دارند، آگاه باشید. درباره آن ها جک هایی که ناشی از تصورات قالبی است، نسازید. اگرچه ممکن است برخی از این سخنان بی ضرر باشد، اما آن ها می تواند نگرش احترام به تفاوت ها و تحمل کردن تفاوت ها را بی اثر کند.

  • کتاب ها، اسباب بازی ها، موسیقی ها و ... را بادقت انتخاب کنید:

به خاطر داشته باشید که رسانه ها و فرهنگ عامه تأثیر قدرتمندی در شکل گیری نگرش ها دارند. در مورد تصورات قالبی نادرستی که ممکن است در رسانه ها به تصویر کشیده شده باشد، بحث و تبادل نظر کنید.

  • به سؤالات فرزندتان درباره تفاوت ها، صادقانه و محترمانه پاسخ دهید:

این کار باعث می شود فرزندتان متوجه شود تا زمانی که بحث درباره تفاوت ها با احترام انجام شود، مورد پذیرش است.

  • در خانواده خود به تفاوت ها احترام بگذارید:

پذیرش توانایی ها، علایق و سلایق گوناگون فرزندتان را اظهار کنید. برای یگانگی و منحصر به فرد بودن هر یک از اعضای خانواده خود، ارزش قائل شوید.

  • به یاد داشته باشید که تحمل تفاوت ها به معنی پذیرش رفتارهای غیرقبل قبول نیست:

تحمل تفاوت ها به این معنی است که همه سزاوارند با آنان با احترام رفتار شود. پس باید با دیگران با احترام رفتار کرد.

  • به فرزندتان کمک کنید، درباره خودش احساس خوبی داشته باشد:

کودکانی که احساس بدی درباره خودشان دارند، اغلب با دیگران بد رفتار می کنند. کودکانی که اعتماد به نفس بالایی دارند، برای خودشان ارزش قائلند و به خودشان احترام می گذارند. این کودکان به احتمال زیاد، با دیگران با احترام رفتار می کنند. به فرزندتان کمک کنید که احساس با ارزش و محترم بودن بکند.

  • فرصت هایی را در اختیار فرزندتان بگذارید تا با کسانی که با او متفاوت هستند، تعامل کند:

در هنگام انتخاب مدرسه یا هنگام تفریح کردن مکان هایی را با جمعیت متنوع پیدا کنید. این کار باعث می شود، فرزندتان با عقاید و سلایق مختلفی غیر از عقاید و سلایق خود و خانواده خود آشنا شود.

  • سنت ها و آداب و رسوم سایر اقوام را به فرزندتان آموزش دهید:

جشن ها و مراسم مذهبی یا تفریحی اقوام و ملل دیگر را به فرزندتان آموزش دهید. به او بگویید که به سنت های دیگران احترام بگذارد. علاوه بر این به او متذکر شوید که به سنت های خانوادگی خود احترام بگذارد و آن ها را به کودکانی که می خواهند درباره سنت های خانوادگی شما یاد بگیرند، آموزش دهد.

در نهایت این که:

هنگامی که والدین، فرزندشان را به درک و پذیرش تفاوت ها تشویق و درباره ارزش هایشان با وی صحبت می کنند، می توانند انتظار داشته باشند که او با دیگران به خوبی رفتار می کند. کودکان جا پای والدین خود می گذارند.

 

 

منبع:راهنما و مشاور والدین برای تربیت موفق نسل فردا (shahrvandfarda.ir)


برچسب‌ها: تحمل تفاوت ها , تفاوت های فرهنگی پرسش مهر ریاست جمهوری...
ما را در سایت پرسش مهر ریاست جمهوری دنبال می کنید

برچسب : فرزندانمان,توانایی, نویسنده : mavadigaran بازدید : 150 تاريخ : سه شنبه 7 آذر 1396 ساعت: 21:27